Mera om immunsystemet under graviditet.

Det är så viktigt att den gravida kvinnan får i sig Omega , de essentiella fettsysror.. Här utvecklas resonemanget till att gälla det generella immunförsvaret.

Generellt sätt blir immunförsvaret sämre hos en gravid kvinna. En del av immunförsvaret går ju åt till att hålla barnet kvar i livmodern. Samtidigt så har kvinnan ett bibehållet flöde av t-celler och immunförsvaret kan på cellnivå vara snarare ökat än minskat. Det kan vara en anledning till att många gravida kvinnor sällan blir sjuka under graviditeten, men om man blir sjuk så kan det ta längre tid att bli frisk vid tex förkylningar och infektioner i urinvägarna. När nu immunförsvaret är sänkt är det bra att veta l att man kan förstärka immunförsvaret, genom rörelse, nyttig mat och medveten stresshantering. Alla gravida kvinnor blir ju dessutom rekommenderade att ta tillskott av vitaminer, speciellt vitamin D och Omega 3.  Omega 3 är viktigt för hjärnan och hjärtat. Framför allt hos barnet. Barnet ärver också den nivån av Omega3 som mamman har i sin kropp. Ja, det går att mäta!. Eftersom jag har samlat på mig en del fakta om hur immunsystemet fungerar, så har jag även studerat innehållet i olika typer av tillskott och hur effektivt näringen tas upp av kroppen. Det finns så mycket att välja på och åsikter och ideér om nyttan av tillskott eller inte. Men det finns en verklig grund till att gravida rekommenderas tillskott. Det är svårt att få i sig allt det man behöver i maten. För tyvärr innehåller maten inte lika mycket näring i dag som den kanske gjorde för 30 år sedan. Anledningen  är b l a den snabbodlade och importerade maten. Det kan fylla ytterligare en bloggpost.

Men vad ska man då ta för tillskott? Jag har kommit fram till att det bästa är att använda kosttillskott i flytande form. När en tablett tillverkas består höljet oftast av 60% stärkelse, i bästa fall. Det betyder att innehållet av själva vitaminet inte blir så stort. Därför är det en fördel med vitaminer i flytande form. Helst också något som är ekologist och kallpressat  Vill du ha reda på vad jag rekommenderar så skicka gärna ett mail. Jag föredrar att ha personlig kontakt med de som vill prova så kan jag ge råd, och mer information och följa upp hur det blir just för dig!

0
Feed