Barnmorska Elisabeth Frisk

Föda i trygghet och närvaro. Anmäl dig på vår profylax onlinekurs eller lokalt i Göteborg. och Varberg

Nyhet! Du kan få coaching eller stödsamtal efter ett Gratis orienteringssamtal om vad du beöver. Klicka på fliken Samtal och föreläsningar . Nu är jag också med i poden BabyJourney. Klcka på knappen nedan

Lite mer om mig

Allt sedan examen som barnmorska 1986 har mitt yrkesval känts som en passion. Den har lett mig till att utforska många olika områden för att bättre kunna förstå hela processen kring födandet, relationer människor emellan och för att kunna stödja kvinnor och deras partners ur en mångfald av aspekter som ett liv är.

Genom utbildningar i olika former av samtalsmetodik, babymassageinstruktör, hypnoterapeut, mental träning, sexolog, instruktör i Mindfulness har hjälpt mig att bättre kunna stödja de blivande familjerna både i de kurser med psykoprofylax som jag har haft och i mitt arbete som förlossningsbarnmorska.

Många har inspirerat mig tex Sheila Kitzinger, Michel Odent, Signe Jansson, Susanne Heli och barnmorskan Maria Engström med Mindfulness i födandet, plus många fantastiska kollegor jag har arbetat med. Men de som har lärt mig mest av är alla de kvinnor som jag har bistått vid födslar, både i Sverige, Norge och Guatemala.

Hålla kroppen i rörelse har alltid intresserat mig, allt från fotboll till dans. När jag kom i kontakt med den dynamiska rörelseformen Nia blev jag mycket medveten om närvaro i kroppen. Det ledde till en instruktörsutbildning så jag kan dela med mig av denna fantastiska rörelseform.

För att förstärka upplevelsen av stillhet i rörelse och avslappning har jag påbörjat en utbildning som YinYogalärare.

 Vänligen Elisabeth Frisk

Anmäl dig på kurs

Historik om förlossningsförberedelse

 

1930 kom den första instruktionsboken främst för sjukgymnaster, läkare och barnmorskor av Dick Read; boken Att föda utan rädsla.

Redan på 40-50 talet fanns det sjukgymnaster som förespråkade fysiska övningar för gravida, med andning och avslappning för att befrämja en naturlig förlossning.

Riktigt populärt blev det först på slutet av 70 talet med , då även mannen blev inkluderad i förlossningsförloppet. Då började även barnmorskor att hålla kurser i andningstekniker, avslappning och information om förlossningsförloppet. Då var fokus att metoden möjliggjorde en smärtfri förlossning.

Barnmorskan Signe Jansson från Ystad gjorde ett fantastiskt pionjärarbete med att göra psykoprofylaxen känd, både för barnmorskor och föräldrapar. Hon drev också kliniken på Ystad, där födandet var fokuserat på kvinnans villkor.

Under en tid försvann kurser från Mödravårdscentralen, den med praktisk träning i grupp. Fokuset förändrades till en mer kunskapsbaserad nivå. På flera stora sjukhus introducerades föreläsningar i stora grupper.

Privata alternativ har dock funnits och psykoprofylaxmetoden fick en renässans på 2000-talet.

Själv har jag inspirerats både av mentalträning, förhållningssätt med sätt att öva från Mindfulness och meditation. Själva andningstekniken är mer förenklad. Fokuset  är på övningar och samarbete med partner/medhjälpare